Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miluju cukroví

 

 

Ale nepeču ho, nemám na to nervy. Jsem antitalent na pečení takových dobrůtek. Na koho se můžu spolehnout je moje tchýně nebo sestra, ty dvě ženské napečou pro všechny z rodiny. A pokud vy patříte mezi ty, které to nebaví, musíte si pomoct jinak.

 

Tipy na cukroví:

  • V cukrárnách  berou objednávky na vánoční cukroví dlouho před vánoci.Sledujte tyto informace.
  • Supermarkety mají ve svých nabídkách taky výběr vánočního cukroví dost a dost.
  • Můžete požádat známou cukrářku, která se tím živí či má jako koníček. Dejte ji za to aspoň láhev dobrého vína, zadarmo ani kuře nehrabe.
  • Trhy s vánočním zbožím zahrnují plno prodejců s cukrovím, zkuste to tam při nedělní procházce.
  • Můžete to letos zkusit samy, partner ocení vaši snahu, když se vám to spálí.

 

Cukroví kolečka

 

 

Recepty na moje oblíbené:

 

 

»KOUZLA Z JEDNOHO TĚSTA«

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ZÁKLADNÍ TĚSTO: 500 g nakrájeného másla nebo Hery 500 g hladké mouky 500 g škrobové moučky 300 g moučkového cukru 6 žloutků

Cukroví balené



POSTUP PŘÍPRAVY

K máslu přidáme prosátou mouku se škrobem, cukrem a žloutky. Vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odležet. Pak těsto rozdělíme na 4 stejné díly, z kterých připravíme cukroví mnoha chutí. Ingredience si každý může vybrát podle vlastní chuti.

Například: citronové - přidáme lžíci citronové šťávy a kůru z 1 citronu
mandlové - přidáme 100 g oloupaných, opražených a jemně pomletých mandlí
oříškové - přidáme 100 g opražených a jemně pomletých lískových oříšků
ořechové - přidáme 100 g jemně pomletých vlašských ořechů
kokosové - přidáme 100 g jemně postrouhaného kokosu
kakaové - v tomto případe 1/4 základního těsta rozdělíme ještě na 2 stejné poloviny
a do jedné zapracujeme 2 lžíce kakaa a 1/4 lžičky skořice. Z tohoto těsta můžeme
udělat různé dvoubarevné cukroví, jako třeba srdíčka, kroužky, kytičky atd.

A pak už cukroví vykrajujeme a plníme podle vlastní fantazie a chuti. Citronové výborně chutnají s meruňkovou marmeládou, oříškové můžeme naplnit třeba obyčejnou Nuttelou, nebo si z másla, cukru a vanilkového pudinku připravíme krém, který dochutíme různyma aroma, třeba mandlové, citonové atd.

Cukroví pečeme v předhřáté troubě při 180°C asi 12 minut.

 

 

 

 

 

 »NEPEČENÉ KULIČKY RAFAELO«


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 plechovka (397 g.) kondenzované slazené mléko (SALKA), 1 balíček strouhaného kokosu - 200 g. + navíc na obalování, 1 balíček neloupaných sladkých mandlí.Kuličky Rafaelo



POSTUP PŘÍPRAVY

Do mísy vysypeme kokos - přesně 200 g, aby výsledné těsto mělo správnou hustotu - přilejeme kondenzované mléko a důkladně smícháme do těsta. Necháme při pokojové teplotě 2 hodiny odležet, lépe se potom zpracovává.
Rukou nebo lžičkou odebíráme potřebné množství těsta na jednu kuličku, vložíme do něj mandličku a v dlaních uhněteme kuličku, kterou nakonec obalíme ve strouhaném kokosu. Po zpracování celého těsta uložíme kuličky do lednice ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Je to piplačka, ale výsledek stojí za to a jistě se dočkáte ocenění...

 

 

»MARCIPÁN«

jednoduchý, osvědčený, moc dobrý

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 dkg 100% tuku, 6 dkg vody, 5 dkg hl. mouky, 30 dkg moučkového cukru ,15 dkg sušeného mléka, 5 dkg medu rozpuštěného, mandlové aroma

POSTUP PŘÍPRAVY

5 dkg 100% tuku a 6 dkg vody přivést k varu. Pak zasypat 5 dkg hladké mouky a uvařit těsto jako na věnečky. Horké to přidat do misky s:
30 dkg moučkového cukru
15 dkg sušeného mléka
5 dkg medu rozpuštěného s troškou mandlového aroma

Pak to necháte ztuhnout v lednici a je hotovo. Jdou z toho modelovat i figurky.

 

»KOKOSKY«

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 menší vejce, 200g strouhaného kokosu + něco navíc, 150g mletého cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Celá vejce rozklepeme do mísy, přidáme cukr a šleháme na tuhou směs, můžeme použít  robot. Pak vmícháme kokos. Podle konzistence zjistíme, zda je těsto akorát - musí jít lehce vyklepnout z formičky, je-li řidké přidáme kokos. Do formičky-košíčku (nebo čehokoliv, když nemáte formičku) vtlačíme těsto a vyklopíme na pečící papír.

Celý plech kokosek dáme do horkovzdušné trouby na 100-130°C. Při pečení kokosky otáčíme, aby byly růžové ze všech stran. Z této dávky uděláme přibližně 30 kokosek. Podle velikosti formičky.

Kokosky jsou výborné, ale spíš bych je pojmenovala Kokosy. Na další várku použiju formičku menší.

 

 

 

Pošlete svůj recept

 

Pokud máte nějaký bezva recept na vánoční cukroví a děláte ho každým rokem a všichni jsou z něj unešení, pošlete i s fotkou.

 

 

Autorka: Leona

 

Cukroví na tácku

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odpověď

(kejla, 12. 12. 2011 16:30)

mě je 11 let a peču cukroví už od svejch 7 let sama tak nedokážu pochopit jak dospělá ženská jako ty neumí upéct 2 várky cukroví když já jich každej rok napeču 15 ha

Re: Odpověď

(Leona, 12. 12. 2011 16:38)

Milá kejlo, děkuji Ti za komentář k "Pečeme cukroví". Obdivuji Tě za to, že umíš a pomáháš mamince s cukrovím. Určitě z Tebe bude jednou bezva cukrářka nebo něco jiného:) Přiznám se, že jsem předminulý i minulý rok napekla aspoň 3 druhy, ale nikdo to pak nejedl, jenom já. Moje děti nemají rády sladké a partner taky ne. Takže letos jsem si řekla, zkusím aspoň linecké,když už nic:) Držím palce s dalším várkou a pozor na špíčky:)